Tarieven

Effect van Amerikaanse invoertarieven op de Nederlandse en Europese economie

CPB: VS zal 20% minder exporteren, maar impact voor Nederland beperkt

Effect van Amerikaanse invoertarieven op de Nederlandse en Europese economie

De aankondiging van toekomstige Amerikaanse president Donald Trump over invoertarieven zal vooral de import en export van de Verenigde Staten zelf raken. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal de export van de VS met 20% dalen als gevolg van de geplande maatregelen. De Nederlandse handel zal echter slechts met 1% afnemen, hoewel sommige bedrijfstakken in de maakindustrie grotere verliezen kunnen ervaren. Dienstverleners in Nederland profiteren daarentegen van de hogere Amerikaanse invoertarieven voor goederen.

Impact op de Amerikaanse productie

Het onderzoek van het CPB laat zien dat de aangekondigde invoertarieven in de VS zullen leiden tot een vermindering van maar liefst 27% in de import. Dit zal de Amerikaanse productie, met name van voertuigen en elektronische apparaten, juist doen stijgen. Het CPB heeft de plannen doorgerekend, die onder meer een algemeen invoertarief van 10% en een heffing van 100% op voertuigen en 60% op Chinese goederen omvatten. Uitspraken van Trump over extra handelstarieven voor Canada, Mexico en China zijn niet in dit onderzoek meegenomen.

Beperktere gevolgen voor Nederland

De export van Nederland naar de VS vertegenwoordigt slechts 4 tot 5% van de totale export, wat betekent dat de impact van de Amerikaanse handelstarieven relatief klein zal zijn. Toch zullen sommige sectoren, zoals de machinebouw, de elektronica en de voertuigindustrie, grotere verliezen ervaren door verminderde vraag in de VS. Zo wordt een lagere productie van machines en apparaten (-6%), elektronische en optische producten (-5,7%) en voertuigen (-5,3%) verwacht.

Aan de andere kant zullen Nederlandse dienstverleners in de telecommunicatie, luchtvaart en verhuur van machines profiteren, omdat Amerikaanse diensten duurder worden. De productie van deze diensten in Nederland zal naar verwachting met 3% toenemen.

Gevolgen voor de bredere EU-economie

De bredere EU-economie zal ook te maken krijgen met de gevolgen van de Amerikaanse invoertarieven. De meest getroffen sectoren in Europa zullen de voertuigindustrie (-6,1%) en de farmaceutische industrie (-4,9%) zijn. Dit komt deels door de specifieke heffing van 100% op voertuigen.

Vergeldingsmaatregelen hebben beperkte impact

Het CPB heeft ook de mogelijke gevolgen van vergeldingsmaatregelen onderzocht. Indien de EU besluit Amerikaanse goederen met 10% te belasten, blijkt uit het onderzoek dat de impact op de Amerikaanse handel minimaal zal zijn. De gevolgen voor Nederland en de rest van Europa zijn eveneens beperkt, met slechts kleine dalingen in zowel import als export. Europese landen zullen in dit scenario hun handel met andere regio’s van de wereld gaan intensiveren.

Beleidsonzekerheid en toekomstige onzekerheden

Er blijft echter veel onzekerheid over het beleid in de VS, wat kan leiden tot bredere economische gevolgen. Het CPB zal in zijn Centraal Economisch Plan, dat eind februari verschijnt, en de Risicorapportage Financiële Markten (mei) verder ingaan op de mogelijke impact van beleidswijzigingen en de bredere verwevenheden tussen de VS en andere landen.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland