Horeca

1e resultaten Gelderland van Morgen veelbelovend

50 Gelderse bedrijven zetten zich in voor duurzaam menu

Gelderland van Morgen veelbelovend

Voor de 1e deelnemers van het programma ‘Gelderland van Morgen’ leverde het verduurzamen van voedsel een besparing op van maar liefst 112.544 CO2-eq (vermindering van broeikasuitstoot). Dat zijn 10.000 autoritten tussen Apeldoorn en Nijmegen, of 3,8 rond de wereld.

50 Gelderse bedrijven zetten zich in voor een duurzaam menu

Maar liefst 50 ondernemers en organisaties doen inmiddels mee met het programma ‘Gelderland van Morgen’. Samen willen zij het voedselaanbod verduurzamen. Dat doen zij door minder voedsel te verspillen en het aanbod van plantaardige gerechten en producten te vergroten. De 1e groep ondernemers rondt tijdens de week van de Circulaire Economie, het traject met succes af. Uit de impactmeting blijkt dat zij samen 112.544 CO2-eq besparen, wat de opwarming van de aarde tegengaat. Ook levert het tevreden gasten op en meer winst.

Meer plantaardig voedsel

Ondernemers uit verschillende branches ronden het traject nu af, zoals:

De veranderingen die zij doorvoerden zijn erg verschillend. Sommige organisaties hebben vleesgerechten vervangen door vegetarische gerechten, anderen verkleinden de hoeveelheid vlees en verhoogden de hoeveelheid groente op het bord. Ook voor de lunches deden zij aanpassingen, met bijvoorbeeld meer plantaardig beleg of vleesvervangers. Het aanbieden van wraps met lekkere groenten, bleek ook zeer gewaardeerd te worden door de gasten.

Voedselverspilling tegengaan

Als het gaat om voedselverspilling hielden de organisaties goed bij wat er terugkwam. Om vervolgens de recepturen en de inkoop daarop aan te passen. Ook verkochten ze producten die bijna over de datum waren met korting. Of ze werden meegegeven aan de medewerkers. Naast aanpassingen in het aanbod werd gekeken naar de presentatie van gerechten. Zo werd de vegetarische optie óf het product wat anders weggegooid wordt vooraan gezet. Of voorzien van een extra bordje. Zo kiest de gast of klant onbewust veel vaker voor dit product of gerecht.

Van 50 naar 100 deelnemers in 2023

Gedeputeerde Helga Witjes is tevreden over het resultaat dat tot nu toe is behaald. Ze hoopt dat nog veel meer ondernemers en organisaties gaan meedoen. “Het is belangrijk dat we met ons voedsel stappen zetten naar een duurzame toekomst. Want er wordt nog te veel voedsel verspild. Ondernemers en organisaties spelen daarin een belangrijke rol met hun aanbod. In deze tijden met zorgen over hoge energieprijzen en personeelstekorten kan dat lastig zijn voor ondernemers, terwijl het ze ook tevreden klanten en meer winst op kan leveren. Door de hulp en ondersteuning van ‘Gelderland van Morgen’, willen we ook deze ondernemers over de streep trekken om  aan de slag te gaan. Het is onze ambitie om dit jaar het aantal deelnemers te verdubbelen naar 100.”

Waarom meedoen aan Gelderland van Morgen?

Ondernemers en organisaties in de horeca, zorg en catering in Gelderland kunnen (met 50% subsidie) praktische hulp en begeleiding krijgen, bij het doorvoeren van veranderingen om minder voedsel te verspillen. Of het aanbod van plantaardig voedsel vergroten en dit aantrekkelijker maken voor gasten en klanten. Het resultaat van de doorgevoerde veranderingen wordt gemeten, zodat de deelnemer weet wat de inspanningen opleveren. Meedoen levert inzicht op in de eigen bedrijfsvoering, tevreden klanten, doorgaans meer marge én het milieu is erbij gebaat.

Ondernemers die mee willen doen, kunnen zich hier aanmelden.

Het programma is mogelijk gemaakt door: provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten. En het wordt uitgevoerd door: Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, VoedselSurplus, Questionmark en GroentenFruit Huis.

Vorig bericht Expertquote: 'Europese Richtlijnen niet juist'
Volgend artikel Nieuwe woningen Doetinchem en Nijmegen

Nu op WijGelderland