Interview

Eigen bedrijf én een brouwerij oprichten, het kan!

Klaas Pieter Majoor werkt in Amsterdam en brouwt in Sneek bier

Eigen bedrijf én een brouwerij oprichten, het kan!

Foto: Stadsbrouwerij Sneek (rechts Klaas Pieter)

Sneek,
Als ondernemer binnen een IT-bedrijf moderniseert Klaas Pieter Majoor met zijn collega’s in Amsterdam oude computersystemen. Niet alleen oude computersystemen houden Majoor bezig. Naast ondernemer in de Randstad is Klaas Pieter ook medeoprichter van Stadsbrouwerij Sneek in zijn gelijknamige woonplaats.

Hoe word je naast ondernemer ook oprichter van een Stadsbrouwerij in Sneek?

“Dat doe je in ieder geval niet alleen. Het begon met een wild idee. Samen met twee vrienden. We zaten op een goede avond in het biercafe en toen we de vraag stelden of er nog een lokaal biertje was, kregen wij als antwoord dat deze niet bestond. Geen bier uit Sneek, dus wat doe je dan? Je pakt voor de telefoon en gooit het idee om een brouwerij te beginnen in de groep. Ieder stond er achter met een eigen motief: de een werkt in het onderwijs en leek het gaaf om eens iets heel anders op te zetten. De ander vond het juist leuk om tastbare producten te realiseren. Wat ons bindt is de gedachte dat het vooral voor Sneek iets moets opleveren. Zo is Stadsbrouwerij Sneek ontstaan.”

Jullie ontdekten dat Sneek geen lokaal biertje had en toen ontstond het idee om zelf een brouwerij te starten met lokaal bier. Je zou denken, dat is een gat in de markt. Maar toch hebben jullie ervoor gekozen om de brouwerij op geheel vrijwillige basis te runnen. Waarom?

“Dat komt eigenlijk door twee dingen. Aan de ene kant is de brouwerij in handen van de stichting ’t Waterpoartsje waarmee we het eigenaarschap hebben belegd bij de lokale gemeenschap. Er is dus niet één eigenaar, maar het initiatief is publiek bezit. Aan de andere kant hadden we het idee dat de brouwerij ook iets voor de stad moet betekenen. Door te werken met vrijwilligers en de brouwerij aan een stichting vast te zetten, ontmoet je veel mooie mensen.

Per biertje gaat er een kwartje naar de stichting, €0,25 cent dus. Dat levert in absolute getallen niet veel op, maar het zorgt er wel voor dat we vier keer per jaar een box met biertjes kunnen maken met daarbij iets lekker en iets leuks. Mensen die Un Goëd Gefoël kunnen gebruiken, kunnen aangedragen worden om kans te maken in het zonnetje gezet te worden. Dat kan een box met goëd gefoël zijn, maar ook bijvoorbeeld een avondje weg in het theater. Voor bepaalde voorstellingen zijn dan twee plaatsen gereserveerd, de kaartjes voor deze voorstelling verzorgt de stichting met het theater en de locale horeca.”

Er komen steeds meer kleine brouwerijen bij in heel Nederland en jullie laten op de website weten dat jullie geen winstoogmerk hebben. Hoe houdt Stadsbrouwerij Sneek het hoofd boven water?

“Dan komen we weer op het vrijwillige aspect. Doordat we dit op vrijwillige basis doen, kunnen we het hoofd boven water houden. Maar de druk wordt wel groter naarmate de vraag toeneemt. En we staan wel op het punt dat we meer ruimte nodig hebben, groter worden. Mensen kunnen ook ambassadeur worden van Stadsbrouwerij Sneek en die hebben we ook nodig. Mede door hun hulp kunnen we bier brouwen en het goede doel steunen.”

Bestaat er een kans dat jullie uit de vrijwillige vorm gaan stappen?

“Dat denk ik niet. Het is nu een hobby en dat is gebouwd op een goed gevoel creëren. Wanneer je er een bedrijf van maakt ben ik bang dat het op “echt werken” gaat lijken en dat is niet onze wens. We hebben allemaal al ons werk al. Ook kan de gunfactor minder worden als we dit doen. Bedrijfseconomisch zou het kunnen en dan wordt het natuurlijk ook een stuk serieuzer. Ik denk dat we het houden zoals het nu is, wel zou het fijn zijn als we meer vrijwilligers erbij krijgen.”

Je bent in het dagelijks leven ondernemer in de IT, hoe dragen jouw ondernemersskills bij aan jouw rol binnen de brouwerij?

“Als ondernemer ben ik van natura wel opportunistisch. Kansen pakken wanneer ze zich voordoen en van de nood een deugd maken. Tijdens onze proeverijen wordt wel eens gevraagd naar een bepaald soort biertje wat op is. Hoezo, het is er niet? Dan maken we het toch? En dan het liefst samen met degene die er om vroeg, hoe leuk is dat!”

Mijn ervaring als ondernemer draagt ook bij. Ik kan soms net wat makkelijker relativeren als iets niet lukt of mis gaat. Daar leren we juist van. Schouders er onder en we proberen het gewoon nog een keer. Gek genoeg zijn juist deze ervaringen ook vormend voor de groep vrijwilligers. Een sterke dosis optimisme wordt niemand minder van. Maar ik kan soms ook vermoeiend voor anderen zijn hoor, haha!”

En andersom? Wat heb je binnen de brouwerij geleerd en kun je nu toepassen binnen jouw bedrijf?

“Ik denk dat dat intrinsieke motivatie is. Dat zie je bij Stadsbrouwerij Sneek veel bij de vrijwilligers. Heel belangrijk, want hierbij komt de motivatie van binnenuit en daardoor zijn mensen gedreven om ervoor te gaan. Dat goede gevoel willen we overdragen aan anderen en de hele club wil ervoor zorgen dat er meer reuring in de stad komt. Dat is iets wat we te weinig ervaren in Sneek als je in de binnentstad loopt. Omdat ik natuurlijk in Amsterdam werk en daar de dynamiek ervaar, zie ik daar wat dat er zich in Sneek nog zoveel moois kan ontwikkelen. Lokale retail ondernemers hebben het zwaar en sommigen stoppen er zelfs mee. Dat is zonde voor hen persoonlijk en zonde voor de stadskern waar het gezellig en leuk zou moeten zijn.

Als we met de brouwerij weer lokale winkels kunnen verbinden met elkaar en samen die reuring weer terug kunnen brengen, dat zou geweldig zijn. Ook het zichtbaar maken van de lokale ambacht is belangrijk, dat verbindt mensen met elkaar.”

Dus als we een blik op de toekomst werpen, waar staat Stadsbrouwerij Sneek over twee jaar?

“Ik zie graag een verbreding in het Goëde Gefoël. Dat meer lokale winkels en ondernemers samen gaan werken. Een beetje zoals je ook ziet bij de Brugse Zot. Dat biertje komt uit Brugge en heel die stad ademt het merk.

Ik zou wel met het Goëde Gefoël een bijdrage willen leveren aan de doorontwikkeling van op Sneek.”

Wat zou je andere ondernemers willen meegeven over de combinatie ondernemer en vrijwilligerswerk?

“Doe het niet alleen. Wij zijn met z’n drieën begonnen en hebben nu een kern van tien mensen en ruim honderd ambassadeurs. Samen kan je veel meer bereiken. Maar ga vooral wél het avontuur aan! Een beetje spanning mag er ook zijn in het leven. Zo’n project is gewoon heel leuk en geeft veel voldoening.”

Vorig bericht Faillissementen Gelderland van de afgelopen week
Volgend artikel 15 faillissementen in Gelderland

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland