Duurzaam

Logistiek kan cruciale rol spelen in energietransitie

De cruciale rol is vooral voor locaties waar men zich bezighoudt met voorraadbeheer

Logistiek kan cruciale rol spelen in energietransitie

Steeds meer panden in Nederland worden voorzien van zonnepanelen. Zowel woonhuizen als bedrijfspanden leveren op die manier een mooie bijdrage aan de energietransitie. Met name voor de bedrijven in de logistieke sector is een cruciale rol weggelegd.

De cruciale rol is vooral voor locaties waar men zich bezighoudt met voorraadbeheer. Magazijnen zijn niet zelden van grote omvang en hebben doorgaans daken die zich uitstekend lenen voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat biedt deze bedrijven de mogelijkheid om een hoger rendement uit hun vastgoed te halen.

Belangrijke schakel

Logistieke dienstverleners vormen een belangrijke schakel in veel bedrijfsprocessen. Zonder logistiek ligt alles stil. Maar de capaciteit van een opslaglocatie zou beter benut kunnen worden door op het dak zonnepanelen te laten monteren. Dankzij het zonnepanelenmontagesysteem plat dak kunnen dergelijke panelen door erkende installateurs op eenvoudige wijze bevestigd worden. Het is wel belangrijk om eerst de draagkracht van het dak te laten onderzoeken. Het extra gewicht van de zonnepanelen vereist een stevige dakconstructie. Vaak is het dat met wat relatief eenvoudige ingrepen geschikt te maken voor zonnepanelen, als het dat nog niet is.

Stimulatie vanuit de overheid

De regering heeft eerder dit jaar al laten weten dat het plaatsen van zonnepanelen op nieuwbouwpanden voor bedrijven vanaf 2025 verplicht wordt. Het gaat dan om panden met een oppervlakte van 250 vierkante meter of meer. Voor bestaande panden ligt het verplicht stellen van zonnepanelen wat gecompliceerder. Ondernemers kunnen uiteraard wel zelf zonnepanelen en het daarbij behorende zonnepanelenmontagemateriaal aanschaffen. Ook dit wordt volop gestimuleerd, onder meer door de salderingsregeling te verlengen. Dat laatste houdt in dat bedrijven een mooie vergoeding ontvangen als zij de opgewekte elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnet.

Gasloos ondernemen

De internationale boycot van Rusland heeft in 2022 de discussie over het gebruiken van aardgas als brandstof in een stroomversnelling gebracht. Steeds nadrukkelijker is men doordrongen van het feit dat aan gasleveringen door andere landen risico’s kleven. Het is beter om zelfvoorzienend te zijn en het zelf opwekken van elektriciteit is daar een goede stap voor. Zeker gezien de mogelijkheden die er komen voor het aanschaffen van een grote batterij, waarin de overgebleven elektriciteit kan worden opgeslagen voor gebruik op een later moment. Naar verwachting zal de regering over enkele jaren ook kleinere bedrijven gaan verplichten om zonnepanelen te laten installeren. Uiteindelijk zou het haalbaar moeten zijn om dankzij zonnepanelen volledig gasloos te kunnen ondernemen.

Vorig bericht Doorbraak voor de collectieve woningbouw
Volgend artikel HappySoaps start na Zweden op de Deense cosmetica markt

Nu op WijGelderland