Crypto

Nederlandse banken terughoudend in cryptomarkt

Steeds meer Europese financiële instellingen bieden crypto-handel aan

Duitse bank kiest crypto, Nederlandse banken terughoudend
De Duitse bankgigant DZ Bank heeft aangekondigd dat ze haar klanten de mogelijkheid zal bieden om direct te handelen in cryptovaluta zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Dit is de eerste keer dat een Europese grootbank op deze schaal cryptodiensten aanbiedt. Deze stap zou wel eens een kantelpunt kunnen zijn voor de relatie tussen traditionele banken en digitale valuta in Europa. Waar ook andere banken in de EU steeds vriendelijker worden ten opzichte van crypto, zijn Nederlandse banken nog altijd voorzichtig. Dat blijkt uit een rondvraag bij de ING, ABN Amro en Rabobank.

Meer banken stappen in de cryptomarkt

Naast DZ Bank zetten ook andere grote financiële instellingen stappen in de cryptomarkt. Commerzbank biedt crypto-handel aan voor zakelijke klanten en Deutsche Bank heeft een vergunning aangevraagd voor het aanbieden van cryptobewaardiensten. Ook internationaal zijn er vergelijkbare ontwikkelingen: Santander wil bitcoin- en ethereum-handel aanbieden in Zwitserland, terwijl Société Générale en Raiffeisen Bank crypto-vergunningen hebben verkregen in Frankrijk en Oostenrijk.

Nederlandse banken blijven afwachtend

Hoewel de internationale ontwikkelingen laten zien dat cryptovaluta steeds meer in de reguliere financiële wereld terechtkomen, zijn Nederlandse banken nog niet bereid om deze stap te zetten. Op de vraag van Crypto Insiders of Rabobank, ABN Amro en ING soortgelijke diensten overwegen, geven de grootste banken van Nederland aan voorlopig niet actief te worden in de cryptomarkt.

Risico’s te groot

Rabobank zegt de cryptomarkt wel degelijk in de gaten te houden, maar vindt de risico’s vooralsnog te groot: “Wij juichen innovatie toe en volgen de ontwikkelingen op het gebied van crypto-activa dan ook op de voet. Op dit moment hebben wij echter nog geen plannen om een platform voor de koop en verkoop van crypto-valuta aan te bieden. Rabobank ziet nog te veel risico’s op de markt voor crypto-activa, bijvoorbeeld doordat de koersen sterk kunnen fluctueren en dat klanten onverhoopt betrokken raken bij witwassen of andere criminele activiteiten,” aldus een woordvoerder namens de bank.

‘Risicovol en moeilijk te waarderen’

ABN Amro is eveneens terughoudend. De bank geeft aan dat ze geen crypto-activa in hun beleggingsproducten opnemen en hierover ook geen advies geven. “Wij vinden het nog steeds te risicovol en moeilijk te waarderen,” stelt ABN Amro. De bank erkent echter wel dat er internationaal stappen worden gezet in de regulering van cryptomarkten, maar vindt dat er nog veel werk te doen is voordat ze zich comfortabel voelen om zelf crypto-gerelateerde diensten aan te bieden.

Crypto heeft een ongereguleerde karakter

ING volgt de cryptomarkt ook nauwlettend, maar heeft vooralsnog geen plannen om diensten zoals die van de Duitse bank aan te bieden. “We volgen de ontwikkelingen met interesse, maar hebben vooralsnog geen plannen om dit vanuit ING Nederland aan onze klanten aan te bieden. Dit heeft te maken met het ongereguleerde karakter ervan en de vaagheid met betrekking tot de tastbare waarde ervan binnen een ecosysteem.”

Risico achterop te raken

Hoewel de Nederlandse banken voorlopig nog afwachtend zijn, lijkt de deur naar cryptodiensten niet volledig gesloten. De houding van de banken wijst op een zekere mate van interesse, maar de zorgen over volatiliteit, criminaliteit en het gebrek aan duidelijke regelgeving wegen voorlopig zwaarder dan de potentiële voordelen. “De adoptie van digitale valuta is onvermijdelijk en Nederlandse banken die afwachten, lopen het risico achterop te raken, vindt Niels Poerwoatmodjo, CEO van Crypto Insiders. “Door crypto te omarmen, kunnen banken innovatieve oplossingen bieden en inspelen op de veranderende klantvraag. Belangrijk is wel dat zij beleggers goed informeren over de risico’s.”

Vorig bericht Aanleg glasvezel op bedrijventerreinen in Ede
Volgend artikel Faillissementen Gelderland van de afgelopen week

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland