Energietransitie

Nieuwe regeling voor groene chemie open

GroenvermogenNL stimuleert duurzame chemie met subsidie voor onderzoek

Nieuwe regeling voor groene chemie open

Om de chemische industrie te verduurzamen, is groene waterstof en groene elektronen belangrijk in industriële processen. GroenvermogenNL opent een nieuwe regeling om bij te dragen aan het wetenschappelijk onderzoek dat nodig is voor deze verduurzaming. De focus van de regeling ligt op synthetische brandstoffen, bulkchemicaliën, procesverwarming en procesintegratie. Voor de call is een subsidiebudget beschikbaar van € 35,3 miljoen. 

De chemische industrie

De chemische industrie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Niet alleen vanwege de grote economische betekenis van de sector. De sector kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door te kiezen voor groene chemie en groene elektronen. Daarom zet GroenvermogenNL voor de komende drie R&D-thema’s in op groene chemie. ‘Waterstof en groene elektronen voor koolstofgebaseerde chemie’ is het vierde R&D-thema waarvoor GroenvermogenNL een consortium gaat vormen.

Inhoud call: schone en circulaire chemie

Met de nieuwe call wil GroenvermogenNL bijdragen aan een schone en circulaire chemische industrie. Doel van de call is om wetenschappers en bedrijven in de chemische industrie met elkaar te verbinden, voor gezamenlijk onderzoek om het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen door groene waterstof en/of elektronen voor de productie van koolstofgebaseerde chemicaliën. Het doel is om de CO2-uitstoot bij dit proces te verminderen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Direct gebruik van koolstofneutrale waterstof om CO2 om te zetten in koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Direct gebruik van koolstofneutrale elektronen om chemische processen te verwarmen voor de productie van koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Direct gebruik van koolstofneutrale elektronen om CO2 of CO om te zetten in koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Verbetering van conversie en efficiëntie door slimme combinaties en door integratie van installaties en locaties, waarbij je rekening houdt met intermitterende productie.

Procedure en deelname

De call wordt uitgevoerd door NWO. De procedure omvat twee workshops van elk 2,5 dag. De workshops vinden plaats van 9 tot 11 december 2024 en 13 tot 15 januari 2025. Aanmelden voor de workshops is verplicht en kan tot 12 november. Tijdens de workshops wordt één consortium gevormd dat gezamenlijk één projectvoorstel doet. De deadline voor het indienen van de volledige aanvraag is dinsdag 25 maart 2025.

Vorig bericht Aanleg glasvezel op bedrijventerreinen in Ede
Volgend artikel Faillissementen Gelderland van de afgelopen week

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland