Nieuws

Ondernemend Nederland loopt 90 miljard euro mis door 55-plussers onvoldoende te benutten

Nederland benut het werkpotentieel van werknemers van 55 jaar en ouder onvoldoende.


AMSTERDAM – Ons bruto nationaal product (bnp) loopt hierdoor 90 miljard euro mis. Als alle OESO-landen hun beroepsbevolking tussen de 55 en 69 jaar naar het Nieuw-Zeelandse arbeidsparticipatieniveau brengen, de nummer twee in de Golden Age Index, zou dit ruim 3 biljoen euro aan extra economische groei opleveren. Dat blijkt uit de jaarlijkse Golden Age-index van accountants- en adviesbureau PwC.

Tussen 2015 en 2050 groeit het aantal 55-plussers in OESO-landen met bijna 50% tot ongeveer 538 miljoen. Een vergrijzende bevolking legt nu al forse financiële druk op de zorg, sociale zekerheid en pensioenvoorzieningen. Volgens PwC-hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen neemt de druk de komende jaren alleen maar verder toe. “Om de groeiende kosten te compenseren, is het raadzaam om oudere werknemers aan te moedigen en te ondersteunen om langer actief te blijven op de arbeidsmarkt.”

Jan Willem Velthuijsen:
“Dat zou ons bnp, de koopkracht van consumenten en belastinginkomsten stimuleren. Het zorgt er ook voor dat ouderen langer fysiek en geestelijk actief blijven, wat hun gezondheid en welzijn bevordert.â€

De prestaties van Nederland op de index zijn sinds 2003 in absolute zin verbeterd. Dit komt vooral door een significante verbetering van het percentage werkenden in de leeftijdscategorieën 55-64 jaar en 65-69 jaar. “Ondanks deze verbetering in absolute zin, is onze positie in de Golden Age Index niet verbeterd en blijft onder het OESO-gemiddelde. Andere landen, zoals Duitsland, hebben hun positie is een veel sneller tempo verbeterdâ€, zegt Velthuijsen.

In Nederland zijn er grote verschillen in het percentage werkende ouderen, variërend van 57,6% in de provincie Groningen tot 68,5% in de provincie Utrecht. Deze regionale verschillen komen door verschillen in economische groei, in het gemiddeld opleidingsniveau en genderverschillen. Zo werken relatief veel oudere vrouwen niet.

PwC adviseert vier maatregelen om langer doorwerken te stimuleren:

  • Meer aandacht voor een leven lang leren: continu leren en training on the job is erg belangrijk om je te kunnen blijven aanpassen aan (technologische) veranderingen in je taken en in je werkomgeving, speciaal voor oudere werkenden.
  • Beloon de inhuur van oudere werkenden: werkgevers hebben vaak een negatieve perceptie van de productiviteit van oudere werknemers. Een financiële stimulans om ouderen aan te nemen en in dienst te houden, kan de werkgelegenheid onder ouderen vergroten.
  • Verhoog de arbeidsparticipatie van oudere vrouwen: zowel de overheid als werkgevers kan meer flexibele manieren van werken inzetten om tegemoet te komen aan bijvoorbeeld zorgtaken.
  • Om werken tot op hogere leeftijd te faciliteren, zouden werkgevers flexibel werk kunnen aanbieden, zoals parttime werken, flexibele uren of thuiswerken.

De Golden Age-index is een gewogen gemiddelde van verschillende indicatoren. Arbeidsparticipatie inkomsten en trainingen zijn onder meer indicatoren die de impact weergeven van werknemers ouder dan 55 jaar op de arbeidsmarkt in OESO-landen.

Vorig bericht 9 nieuwe faillissementen in Gelderland (onder meer Fiberglass Systems B.V. (Handelsnaam Fiberglass Systems B.V.), Prometer B.V. (Handelsnaam Prometer B.V.))
Volgend artikel De Word-Wijzer Groep B.V. (Handelsnaam De Word-Wijzer Groep B.V.) in Andelst failliet

Nu op WijGelderland