Duurzaam

Start duurzame behandeling restwater Papierfabriek Doetinchem

Donderdag 6 oktober nieuwe biogasinstallatie bij rioolwaterzuivering Etten officieel in gebruik

Start duurzame behandeling restwater Papierfabriek Doetinchem

Foto: Officiële opening (toost); met van links naar rechts: Jan van der Meer, gedeputeerde Provincie Gelderland, Martine Klaver, directeur Waterstromen, Antoinet Looman, heemraad Waterschap Rijn en IJssel en Bart Broens, operationeel directeur Papierfabriek Doetinchem.

Doetinchem,
Vanaf donderdag 6 oktober is de nieuwe biogasinstallatie bij de rioolwaterzuivering in Etten officieel in gebruik. In deze installatie wordt biogas opgewekt uit het restwater van Papierfabriek Doetinchem. Deze duurzame behandeling is het resultaat van een samenwerking tussen Papierfabriek Doetinchem, Waterstromen en Waterschap Rijn en IJssel. De drie partijen wekken hiermee biogas op ter vervanging van aardgas én besparen energie. De samenwerking levert een totale besparing op van 2.300 ton CO2 per jaar. Dit komt overeen met het aardgasverbruik van 1.000 huishoudens per jaar.

Bestuurders van Papierfabriek Doetinchem, Waterstromen, Provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel openden de nieuwe installatie in Etten.

Het door Waterstromen geproduceerde biogas uit het restwater van Papierfabriek Doetinchem, wordt samen met het biogas dat Waterschap Rijn en IJssel produceert met de slibgisting in de rioolwaterzuivering, geleverd aan Papierfabriek Doetinchem ter vervanging van aardgas. Een deel van het biogas wordt daarnaast opgewerkt tot groen gas en geleverd aan het aardgasnet.

Proces en werking

Waterstromen behandelt het restwater van Papierfabriek Doetinchem in een industriële waterbehandelingsinstallatie naast de rioolwaterzuivering in Etten. Dit restwater bevat veel organische stof en is met ca. 35°C relatief warm – ideaal voor de productie van biogas. De locatie van de papierfabriek in het centrum van Doetinchem is echter niet echt geschikt voor een anaerobe reactor. Daarom wordt het restwater door een nieuwe persleiding separaat naar locatie Etten gepompt, zodat het niet gemengd wordt met het andere rioolwater (wat een relatieve lage concentratie heeft en koud is). De persleiding van 4,5 km is speciaal voor dit project aangelegd.

Gezuiverde restwater

Het gezuiverde restwater (effluent) is na de behandeling nog relatief warm. Deze warmte wordt met een warmtepomp teruggewonnen en benut voor de slibgisting van de rioolwaterzuivering. Bij deze slibgisting wordt tevens biogas geproduceerd. Het geproduceerde biogas uit het restwater van de papierfabriek en uit de slibgisting wordt met een biogasleiding geleverd aan Papierfabriek Doetinchem. Deze biogasleiding is in hetzelfde tracé gelegd als de persleiding voor het restwater. Bij de papierfabriek wordt het biogas gebruikt voor stoomproductie welke benodigd is bij de productie van papier – en daarmee vervangt het dus het aardgas aldaar.

Een deel van het biogas wordt daarnaast opgewerkt naar groen gas en terug geleverd aan het aardgasnet. Door zowel biogas te leveren aan de papierfabriek als op te werken naar groen gas wordt een maximale benuttingvan het biogas gerealiseerd. In totaal wordt in de anaerobe reactor en slibgisting 2 miljoen m3 biogas geproduceerd, wat overeenkomt met 1,5 miljoen m3 aardgasequivalent.

Samenwerking

In dit project werken Papierfabriek Doetinchem, Waterstromen en Waterschap Rijn en IJssel samen om tot een duurzame behandeling van het restwater van Papierfabriek Doetinchem te komen. Door een bijdrage van Provincie Gelderland en vanuit Europa (Interreg) kon tot een rendabele business case gekomen worden.

Vorig bericht Werkzaamheden ingang bebouwde kom noordkant Beekbergen (N788)
Volgend artikel Focuskliniek Arnhem draagt bij aan oplossing lange wachtlijsten zorg

Nu op WijGelderland