Waterbeheer

200ste droogtestuw geplaatst in strijd tegen droogte

Meer grondeigenaren werken samen met Waterschap Rijn en IJssel voor grondwatervoorraad

200ste droogtestuw geplaatst in strijd tegen droogte

Foto: Waterschap Rijn en IJssel, Daniël Nieuwenhuis, Peter Schrijver en Bennie Weiden

Beltrum,
Steeds meer grondeigenaren werken samen met Waterschap Rijn en IJssel om de droogte te bestrijden. Inmiddels hebben meer dan 420 deelnemers uit de Achterhoek, Liemers en omgeving zich aangesloten. Met deze samenwerking onder het programma ‘Elke druppel de grond in’ wil het waterschap het (regen)water zo lang mogelijk vasthouden in de bodem, zodat het water de grond in kan trekken en de grondwatervoorraad kan aanvullen. Vrijdag 9 december werd de 200ste droogtestuw geplaatst in de sloot bij meerdere grondeigenaren in Beltrum.

Record neerslagtekort

Na weer een extreem droog voorjaar en zomer, is de herfst ook relatief droog dit jaar. Het neerslagtekort is 310 mm; dat is nog nooit zo hoog geweest voor deze tijd van het jaar. Het waterschap wil samen met partners en grondeigenaren ook deze winter het regenwater dat valt, zo veel mogelijk opvangen in plaats van afvoeren.

Elke druppel de grond in

‘Elke druppel de grond in’ is in 2018 gestart. Het bleek een praktisch en laagdrempelige manier om droogte te bestrijden. Deelnemers werden bewust van het belang van water, maar zagen ook direct resultaat op hun grond en omgeving. Inmiddels is het uitgegroeid en doorontwikkeld tot een samenwerking tussen waterschap en meer dan 420 grondeigenaren. Zij bestrijden de droogte met een breed palet van instrumenten zoals keukentafel gesprekken en landschapsanalyses. Hier komen vervolgens de concrete maatregelen uit zoals droogtestuwen, gestuurde drainages, duikerafsluiters, vloeiweiden en het verondiepen van sloten. Alles is maatwerk.

Samenwerking

Het waterschap doet meer om ook in de toekomst de droogte aan te pakken. Zo is het beleid voor het grondwatervoorraadbeheer aangepast. Het waterschap wil voortaan jaarlijks 100 mm extra water vasthouden in de winterperiode. Waterschapsbestuurder Peter Schrijver: “Water afvoeren, dat kan Nederland als geen ander. Water vasthouden, dat is de uitdaging. Wij zoeken hierin de samenwerking met grondeigenaren, inwoners; eigenlijk iedereen met een groot of klein stuk grond. Door samen te doen, te ervaren en te leren. Het programma ‘Elke druppel de grond in’, waarmee we vandaag met de 200ste droogtestuw een mooie mijlpaal hebben gehaald, is daar een mooi voorbeeld van.”

Vorig bericht De Betteld opent vestiging in Zuid-Zweden
Volgend artikel Wereldprimeur: Alliander verwarmt woningen met waterstof via bestaand gasnet

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland