Overheid

Gelderland heeft extra ambtenaren nodig voor woningbouw

Lancering van startersprogramma waarbij provincie jaarlijks 100 mensen werft en opleidt

Gelderland heeft extra ambtenaren nodig voor woningbouw

Om de bouw van ruim 100.000 woningen tot en met 2030 in Gelderland mogelijk te maken, moeten er zo’n 200 ambtenaren bijkomen. Zo niet, dan zullen er veel minder woningen bijkomen, of het duurt langer. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van provincie Gelderland is uitgevoerd. 

‘Woningbouwafspraken’

Dirk Vreugdenhil, Gedeputeerde wonen: “Toen de provincie woningbouwafspraken maakte met het Rijk, was de nadrukkelijke boodschap al dat we die doelen alleen kunnen halen als het Rijk structureel geld beschikbaar stelt voor ambtelijke capaciteit. Dat wordt nog eens bevestigd in dit onderzoek.” Het zijn met name de kleinere en middelgrote gemeenten die kampen met een tekort aan ambtenaren. Om woningen te kunnen laten bouwen, hebben gemeenten vooral stedenbouwkundigen, verkeerskundigen en projectleiders nodig.

De tekorten hebben verschillende oorzaken

  • Allereerst is de woningbouwopgave groter geworden: zeker 12.000 woningen per jaar moeten erbij komen.
  • Daarnaast is de realisatie is ingewikkelder geworden, door nieuwe regelgeving en eisen aan bijvoorbeeld duurzaamheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en de gevolgen voor water- en bodemkwaliteit.
  • Bovendien hebben de gemeenten er veel extra werk bij gekregen. Met name op het gebied van: klimaat, energietransitie en stikstof. Ze moeten de beschikbare ambtenaren verdelen over meer en ingewikkelder werk.
  • Toen de provincie afspraken over de woningbouwopgave maakte met het Rijk , was een belangrijke randvoorwaarde dat deze meer ambtenaren mogelijk zou maken. Om zo het doel van 104.000 woningen te realiseren. Voor die 200 extra ambtenaren (gemiddeld 4 per gemeente) is jaarlijks maximaal €15.000.000 nodig.

Startersprogramma van de provincie

Overigens gaat de provincie zelf ook aan de slag om gemeenten te ondersteunen. Er komt een startersprogramma, waarbij de provincie jaarlijks 100 mensen werft en opleidt tot een relevantie functie bij de gemeenten. Bovendien kunnen gemeenten met hulp van de provincie ook regionale ambtelijke pools gaan starten.

Vorig bericht HappySoaps de nummer één Ones2Watch van 2023
Volgend artikel Provincie Gelderland kan maar 1 PAS-melder helpen met LNV-regeling

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland