AI

Juist voor kleine bedrijven kan AI waardevolle aanvulling zijn

AI kan mkb helpen om efficiënter en effectiever te opereren

Juist voor kleine bedrijven kan AI waardevolle aanvulling zijn

“Juist voor kleine bedrijven kan AI een waardevolle aanvulling zijn,” zegt Igor Timmermans. Mkb-bedrijven met minder dan 20 medewerkers beschikken vaak niet over een HR-afdeling. Het ontbreken van HR-expertise kan leiden tot inefficiënties en gemiste kansen in personeelsbeheer. Kunnen AI-toepassingen hier een verschil maken? Het antwoord is een overtuigende ja. AI kan juist voor deze kleine bedrijven een waardevolle aanvulling zijn, zonder de menselijke factor te vervangen.

AI kan taken automatiseren

Het probleem van kleine bedrijven is simpel: ze missen de middelen voor een volwaardige HR-afdeling. Hierdoor worden leidinggevenden belast met HR-taken waarvoor ze vaak de tijd en kennis missen. AI kan deze kloof overbruggen door repetitieve en administratieve taken te automatiseren. Stel je voor: een virtuele assistent die binnen enkele seconden antwoord geeft op vragen over verlofregelingen, loonberekeningen en arbeidswetgeving. Dit maakt het werk efficiënter en verlaagt de werkdruk aanzienlijk.

Ondersteuning

AI biedt ook mogelijkheden voor een verschuiving in de rol van de professional. Waar HR voorheen vastzat in administratieve taken, kan AI deze overnemen, waardoor professionals andere taken kunnen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld op strategisch personeelsbeheer en talentontwikkeling. Bovendien blijft de menselijke factor onmisbaar, vooral in complexe en persoonlijke kwesties waar empathie en menselijke interactie centraal staan. AI kan de eerste lijn van ondersteuning bieden, terwijl de HR-professional zich focust op advies en coaching.

Virtuele HR-assistent

Voor kleine mkb-bedrijven betekent dit dat ze zonder grote investeringen kunnen profiteren van de voordelen van een virtuele HR-assistent. Moderne AI-toepassingen zijn geïntegreerd in softwarepakketten die eenvoudig te implementeren zijn, zonder dat bedrijven zelf ontwikkelaars nodig hebben. Hierdoor kunnen deze bedrijven concurreren met grotere organisaties op het gebied van personeelsbeheer.

Vorig bericht 37 bedrijven failliet in Gelderland
Volgend artikel Besluit windpark Echteld Lienden na zomer verwacht

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland