Energietransitie

Kunnen energieregio’s klimaatdoelstellingen behalen?

Energieregio's moeten stevig doorwerken om voldoende duurzame energie op te wekken

Halen de energieregio’s hun doel?

Of energieregio’s ‘Stedendriehoek’ en ‘Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen’ hun doel gaan halen om vanaf 2030 voldoende duurzame elektriciteit op te wekken, is nog te vroeg om te zeggen. Er zijn mooie stappen zichtbaar, maar de regio’s zeggen ook stevig aan de slag te moeten.

Zichtbare stroom door wind en zon

Ze weten nog niet of de plannen haalbaar zijn, maar er is steeds meer zichtbare opwek van duurzame energie. Dat gaat vooral om zonneparken. De urgentie voor het opwekken van duurzame energie is de laatste tijd alleen maar gegroeid omdat er steeds meer energie wordt gebruikt door de stijgende energieprijzen, vanwege de klimaatambities van het Rijk en de wens om zelf in de energiebehoefte te voorzien.

Beschermde vogel en netcongestie

De regio’s geven aan dat het door de beschermde wespendief nu niet mogelijk is concrete plannen te maken voor windparken in de buurt van natuurgebieden. Het elektriciteitsnetwerk kan de vraag naar en het aanbod van energie niet verwerken (netcongestie). Dat heeft gevolgen voor grootschalige projecten van windparken, zonnepanelen op gebouwen en zonneparken. Ondanks dat beide regio’s ongeveer halverwege zijn, moet er nog het nodige gebeuren om de doelstellingen te halen.

Tussenbalans Gelderland 1 juli 2023

5 van de 6 RES-regio’s leveren uiterlijk 1 juli 2023 een voortgangsrapportage op. Vervolgens wordt de balans opgemaakt voor heel Gelderland en wordt bepaald waar (extra) actie nodig is of als er naar andere oplossingen moet worden gezocht om het totale Gelderse bod van 6,5 Terawattuur aan duurzame energie voor 2030 te behalen.

Vorig bericht Winnaars IVA Business Awards beloond met bezoek aan fabriek Volkswagen
Volgend artikel 9-daagse afsluiting tussen Lochem en de A1

Nu op WijGelderland