Verduurzaming

Sportverenigingen kunnen niet verder verduurzamen

BOSA-regeling met budget van 79 miljoen euro reeds uitgeput

Sportverenigingen kunnen niet verder verduurzamen

Foto: Avrotros

Honderden sportverenigingen in Nederland kunnen hun accommodatie niet verduurzamen, omdat de subsidieregeling van de overheid is uitgeput en er geen zicht is op voldoende aanvulling.

Subsidie voor verduurzaming is op

De overheid heeft sportverenigingen afgelopen jaren onder druk gezet om zo snel mogelijk accommodaties te verduurzamen. Sportverenigingen hebben daar massaal gehoor aan gegeven en lopen nu tegen problemen aan, hun verduurzamingsplannen blijken onuitvoerbaar. Een jaar uitstellen is geen optie, veel aannemers en installateurs willen daar niet aan meewerken. Geld lenen, hopen dat volgend jaar de subsidie alsnog komt, en dus op eigen risico doorgaan met de plannen is voor vrijwillige verenigingsbestuurders geen optie i.v.m. bestuursaansprakelijkheid bij verkeerde beslissingen. Sportverenigingen zitten met de handen in het haar, voortdurende onduidelijkheid houdt de Nederlandse verenigingsbestuurders al maanden bezig.

Verduurzaming onuitvoerbaar

Bij het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) en Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV) hebben zich sinds eind maart meer dan 700 sportverenigingen gemeld die niet verder kunnen met het verduurzamen van hun accommodatie. Dat komt doordat de zogenoemde BOSA-regeling (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties), een budget van 79 miljoen euro voor 2024, al sinds begin dit jaar uitgeput is. Die regeling is essentieel voor sportverenigingen om hun complex te verduurzamen. De ergernis is groot bij sportbestuurders in Nederland. “We hebben maanden aan een verduurzamingsplan gewerkt, offertes opgevraagd, onze algemene ledenvergadering overtuigd, de financiering rond moeten krijgen en nu puntje bij paaltje komt, laat de overheid het afweten. We voelen ons echt in ons hemd gezet”, zegt Gerjan Nijland van FC Zutphen.

Subsidiecrisis

De 700 sportverenigingen samen hebben op basis van de informatie die zij hebben aangeleverd naar schatting 60 miljoen euro subsidie aangevraagd om te kunnen investeren in o.a. ledverlichting, zonnepanelen, isolatie, warmtepompen etc. en dreigen buiten de boot te gaan vallen. Het ministerie van VWS onderzoekt sinds 19 maart of het mogelijk is om de subsidiepot te verhogen en heeft onlangs laten weten beschikbare middelen (22 miljoen euro) van komende jaren naar voren te halen. Dit zal niet voldoende zijn om alle verduurzamingsplannen voor 60 miljoen euro mee te realiseren. Daarnaast is het vooruitschuiven van problemen en zal de subsidiepot in 2025 nog eerder leeg zijn dan in 2024. “Een paar duizend vrijwillige verenigingsbestuurders hebben maandenlang keihard gewerkt om verduurzamingsplannen te maken, draagvlak hiervoor te creëren binnen de club en de financiering rond te krijgen. De overheid heeft ze daar actief tot aangezet. Het zou ontzettend jammer zijn als sportverenigingen nu niet verder kunnen. Uiteindelijk moet het toch betaald worden en zal de rekening alleen maar hoger uitvallen voor iedereen” aldus Daniel Klijn bestuurder bij RVVB.

Duurzame toekomst

In 2023 heeft bijna 60% van alle sportverenigingen de contributies verhoogd i.v.m. stijgende kosten. Om sporten betaalbaar te houden en sportverenigingen overeind te houden is verduurzamen cruciaal. Voor veel verenigingen is verduurzamen de enige optie om in de toekomst als vereniging overeind te kunnen blijven. Sportverenigingen hebben de subsidie hard nodig voor hun bestaanszekerheid. Energiekosten zijn dusdanig hard gestegen dat er juist op de sportvereniging moet worden verduurzaamd om de kosten te kunnen blijven opbrengen.

Vorig bericht Feestelijke opening nieuwe ALDI Doetinchem
Volgend artikel Deze bedrijven zijn recent failliet verklaard in Gelderland

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland