Mobiliteit

Toename aantal taxibedrijven in Nederland

Steeds meer zzp'ers starten in taxibranche

Toename aantal taxibedrijven in Nederland

Het totaal aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij KVK. In 2024 zijn dit er 14.356, een stijging van bijna 29%. Vooral het aantal zzp’ers in de taxibranche is in de afgelopen vijf jaar enorm gestegen. Zo stonden er begin 2019 nog 7.986 zzp’ers in het Handelsregister, begin 2024 zijn dit er 11.390, een stijging van bijna 43%.

Stijging van het aantal zzp’ers

Directeur Carlo Cahn van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de branchevereniging voor onder andere zorgvervoer en taxi, herkent zich in de cijfers.”Hoewel het aantal taxiondernemingen in de afgelopen periode is gegroeid, zie je hierin met name een flinke stijging van het aantal zzp’ers. Het aantal bedrijven met personeel laat de afgelopen jaren een dalende trend zien, daarbij opgemerkt dat het aantal werknemers niet in dezelfde mate daalt en in 2022 juist weer toenam.”

Corona en toerisme

Volgens Cahn is de groei goed te zien na het tweede kwartaal van 2022, de periode waarin de coronamaatregelen versoepeld werden. “Hierna zien wij ook een herstel van het aantal ritten. De groei van het aantal medewerkers bij bedrijven is echter achtergebleven bij het herstel van het aantal ritten. Van een chauffeurstekort was voor corona al sprake. Na corona is het werk weer aangetrokken en zien we het tekort aan chauffeurs in het vervoer ook weer toenemen. Uiteraard kan ook de groei van toerisme (deels) aanleiding zijn voor de groei, met name in de opstap- en bestelmarkt”, aldus Cahn.

Meeste taxibedrijven in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland kent de meeste taxibedrijven (7.021), een toename van 32% vergeleken met vijf jaar geleden. De provincie Utrecht kent procentueel gezien echter een grotere stijging van het aantal taxibedrijven. In vijf jaar tijd zijn daar maar liefst ruim 40% meer taxibedrijven bijgekomen.

De rol van Uber in de grote steden

Volgens Cahn wordt er in de grote steden een verschuiving van de opstapmarkt naar de bestelmarkt gezien. “De groei in de bestelmarkt en de groeiende vraag naar chauffeurs in het algemeen kan een aanzuigende werking hebben voor nieuwe taxichauffeurs. Om te beginnen sluiten zij zich dan mogelijk aan bij een platform om daarna de markt breder te verkennen. Maar daar is geen onderzoek naar gedaan, dus is niet met zekerheid te zeggen.”

Toekomst

Of de groei van het aantal taxibedrijven de komende jaren blijft doorzetten durft Cahn niet te zeggen. “Een exacte voorspelling is niet te geven. Na corona zien wij dat de vraag naar vervoer weer sterk is toegenomen, dat zie je ook in andere sectoren. Of dat blijft is lastig te zeggen. We verwachten dat personeelskrapte (net als in andere sectoren) en de vergrijzing van de chauffeurs ook de komende jaren nog een grote uitdaging blijft.”

Vorig bericht Feestelijke opening nieuwe ALDI Doetinchem
Volgend artikel Deze bedrijven zijn recent failliet verklaard in Gelderland

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijGelderland