Energietransitie

Voortgang zon- en windstroom in Gelderland

Gemeenten en waterschappen willen voor 2030 1.200 gigawatt per uur zonne-en windstroom

Voortgang zon- en windstroom in Gelderland

De energieregio’s (RES-regio) maken de balans op: hoeveel zon- en windstroom is er in Gelderland en hoeveel moet er nog komen? RES Regio FruitDelta Rivierenland leverde als eerste haar tussenbalans in. Naar verwachting is de Gelderse tussenbalans 1 juli 2023 klaar.

FruitDelta Rivierenland

De gemeenten en het waterschap in deze regio willen voor 2030 het volgende realiseren: 191 hectare zonnepanelen op daken, 249 hectare zonnevelden en 49 windmolens. In het totaal gaat het dan om 1.200 gigawatt per uur (GWh) zonne-en windstroom.  De regio is al op koers met zonne-energie: er is meer zonnestroom van panelen op grote daken. De opbrengst van zonnevelden is nog laag. Maar er komen steeds meer initiatieven en projecten. Die gaan over enige tijd energie leveren.

Vertraagde opbrengst van windstroom

De gewenste opbrengst van windstroom vertraagt. In Rivierenland staan nu 28 windmolens. Dat moeten er  in 2030 49 zijn. Voor iedere gemeente of ieder project is de reden van vertraging anders. Er zijn ook oplossingen. Daarom is er nu geen reden om de plannen voor wind aan te passen. Volhouden en stilgevallen projecten weer in beweging brengen, dat moet wel gebeuren, vindt de regio. Dit is belangrijk voor een goede balans tussen zon en wind op het stroomnet.

Tussenbalans Gelderland 1 juli 2023

In Gelderland zijn er 6 energieregio’s. Gemeenten, provincie en waterschappen werken hierin samen aan de overschakeling op duurzame energie en warmte. De regio’s onderzoeken waar ruimte is voor grootschalige opwekking. Die keuzes staan in de regionale energiestrategie. Elke RES-regio levert (naar verwachting) uiterlijk 1 juli 2023 een voortgangsrapportage op. Zo kan de balans worden opgemaakt voor heel Gelderland en kan er worden bepaald wat er moet versneller of als er oplossingen nodig zijn om het Gelderse bod van minimaal 6,5 terawattuur (TWh) duurzame energie voor 2030 te halen.

Klimaatakkoord

In het Nationaal Klimaatakkoord staat de afspraak dat de CO2-uitstoot met de helft vermindert, ten opzichte van 1990. Dir doel kan behaald worden door onder energiebesparing en het overschakelen van kolen en gas, naar wind-en zonstroom. Het Rijk verzocht de 30 energieregio’s waarin gemeenten, waterschappen en provincies samenwerken te regelen dat er minimaal 35 terawattuur op land wordt opgewekt vóór 2030. Het Rijk concentreert zich op grote landelijke projecten voor duurzame energie. Voor (met name) de industrie zoals grote windparken op zee, de waterstofpijpleiding en kernenergie.

Vorig bericht 47 basisscholen uit Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein
Volgend artikel KlasseWonen in Arhemse wijk Schuytgraaf

Nu op WijGelderland