Innovatie

Wageningse NoPalm Ingredients op tweede plaats KVK Innovatie Top 100

Het Wageningse NoPalm Ingredients heeft de tweede plaats in de KVK Innovatie Top 100 veroverd

KVK Innovatie

Het Wageningse NoPalm Ingredients heeft de tweede plaats in de KVK Innovatie Top 100 veroverd. NoPalm Ingredients maakt palmolie zonder palmbomen te gebruiken. Dat doen ze door agrifood zijstromen te upcyclen middels fermentatie. Hierdoor zijn ze in staat dezelfde veelzijdigheid en betaalbaarheid van palmolie te bieden, maar met 90% minder CO2-uitstoot. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf.

Ferr-Tech uit Meppel voert de lijst aan. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in Ferraat (VI) toepassingen voor industriële (afval)waterzuivering. Ferraat is een oxidant die krachtiger is dan chloordioxide, waterstofperoxide en ozon. Hun innovatie, FerSol, maakt duurzame reiniging van afvalwater mogelijk voor hergebruik. Dit bedrijf mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen.

Iets zeer kleins heeft grote impact

Sirius Medical uit Eindhoven, een succesvolle spinoff vanuit het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en de Universiteit Twente, is derde geworden. Sirius heeft een innovatieve magnetische lokalisatiemethode voor borstkanker ontwikkeld: Sirius Pintuition (zo groot als een rijstkorrel). Het is een unieke oplossing die nauwkeurige en efficiënte chirurgische verwijdering van tumoren mogelijk maakt. De toepassing is al gebruikt bij 7500 operaties in 75 ziekenhuizen. De techniek is beschikbaar in 14 Europese landen, en daarnaast in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

Succesvolle innovaties

Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 bedrijven en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de agrofood (17 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (16) en de zorgsector (ook 16). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

KVK-Innovatie-Top-100-2023

Vorig bericht Voorkeursvolgorde vastgesteld voor verkoop boerderij Doornspijk
Volgend artikel Onderhoud N310 T-splitsing Harskamperweg

Nu op WijGelderland