Circulaire economie

Circulair ondernemen bij Interface

Ondernemers delen ervaringen over circulair maken van productieproces

Circulair ondernemen bij Interface

Scherpenzeel,
Na een inspirerend werkbezoek bij Interface in Scherpenzeel wisselden circulaire ondernemers, medewerkers van de provincie en gedeputeerde Helga Witjes ervaringen uit. Een aantal van deze ondernemers ontving in 2020 een bijdrage voor het circulair maken van hun productieproces.

Functionaliteit

Steeds meer klanten vragen om circulaire producten en grondstoffen. Dat is positief en dat merken ondernemers. Toch zijn er nog overheden die opdrachten geven gebaseerd op niet natuurlijke grondstoffen in plaats van functionaliteit. Denk aan verkeersborden van aluminium met als eis een gebogen rand. Zo’n rand is voor biobased alternatieven niet nodig. De ondernemers pleiten voor uitvragen op basis van functionaliteit.

Inspiratie

“Interface is een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat stapsgewijs haar productieproces heeft verbeterd. Bijvoorbeeld door het toevoegen van biobased grondstoffen en gebruik van gerecyclelde grondstoffen. Zo bestaat het garen voor hun tapijt voor minimaal 75% uit nylon van oude visnetten. Dit soort voorbeelden zijn inspirerend en laten zien dat de uitvoeringskracht in de regio ligt”, aldus Helga Witjes.

Duurder

Als gevolg van gestegen grondstofprijzen komt er ook meer aandacht voor circulair ondernemen want het levert vaak geld op. Dat betekent nieuwe kansen en nieuwe markten. De andere kant van de medaille is dat circulaire producten zich nog moeten bewijzen. Het verzekeren van deze circulaire alternatieven maakt ze onnodig duurder. “Maar laten we ophouden om te praten over risico’s, het gaat vooral om onzekerheid. En die onzekerheid leidt juist ook weer tot nieuwe creativiteit”, aldus een aanwezige.

Onzekerheid

Er is vanuit de ondernemers waardering voor de toenemende belangstelling van overheden voor circulariteit. Naast de voorbeeldrol van provincie Gelderland gaan ook steeds meer gemeenten en regio’s aan de slag met circulaire economie. Zo onderzoekt provincie Gelderland de mogelijkheden om risico’s af te kunnen dekken van het hergebruik van materialen in de deklaag van wegverhardingen. Nu is het hergebruik van die deklagen nog 0%, terwijl 30% al mogelijk is. Omdat de kwaliteit van die deklagen nog niet bekend is, bestaat de kans dat de deklaag vroegtijdig vervangen moet worden. Het plan is om daarvoor budget beschikbaar te hebben.

Volgende bijeenkomst

In september 2022 was de 1e bijeenkomst in het provinciehuis in Arnhem. Naast ondernemers waren ook vertegenwoordigers van Oost NL en Kiemt aanwezig. Toen bleek dat ondernemers behoefte hebben aan het delen van ervaringen met andere circulaire ondernemers. Deze 2e bijeenkomst vond plaats in het Awarenesscenter van Interface. De volgende bijeenkomst is bij Artech Rubber bv in Zutphen. Geinteresseerden kunnen zich voor een uitnodiging aanmelden door een mail te sturen naar provincieloket@gelderland.nl.

Vorig bericht Op ontdekkingsreis naar innovaties in Regio Foodvalley
Volgend artikel Aantal verblijfsgasten met kwart gestegen in Gelderland

Nu op WijGelderland