Nieuws

Economisch beeld minder gunstig

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in september minder gunstig dan een maand eerder, meldt het CBS.


In september zijn consumenten negatiever dan in augustus.  Het producentenvertrouwen bleef in augustus hetzelfde als in juli. Zowel het vertrouwen van producenten als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde. Consumenten hebben in juli 1,7 procent meer besteed dan in juli 2018. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Consumenten hebben in juli 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed.

Goederenexport

Het volume van de goederenexport was in juli 1,0 procent groter dan in juli 2018. De groei is ongeveer hetzelfde als in de voorgaande maand. In juli 2019 groeide vooral de export van chemische producten, machines en voedingsmiddelen. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur. In juli was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,4 procent groter dan in juli 2018. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in gebouwen en machines. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 0,2 procent lager dan in juli 2018. De daling van de productie is minder groot dan in de voorgaande vier maanden.

Minder bedrijven failliet

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. Er zijn in augustus 13 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli. De trend is de afgelopen jaren redelijk vlak. Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met 42 duizend toe tot 10 675 duizend. De groei van het aantal banen ten opzichte van het voorgaande kwartaal komt daarmee op 0,4 procent. In een jaar tijd kwamen er 201 duizend banen bij. Het aantal banen groeit al ruim vijf jaar achter elkaar. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er 947 duizend banen bijgekomen. De groei piekte in het vierde kwartaal van 2017 met ruim 71 duizend. Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2019 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 0,5 procent meer dan een kwartaal eerder. Het aantal werklozen (ILO-definitie) is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7 duizend per maand gestegen naar 321 duizend in augustus 2019. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. In juli was dat 3,4 procent.

Openstaande vacatures

Eind juni was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284 duizend. Dat is een toename van 6 duizend vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.Door de afname van de werkloosheid en de toename van de vacatures is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen.

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2019 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de investeringen en de consumptie door huishoudens. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2018 was de omvang van het bbp 1,8 procent groter.

Vorig bericht Conrisq Groep heet voortaan VIGO
Volgend artikel 4 nieuwe faillissementen in Gelderland (onder meer Mr Installation & Testing B.V., Stichting 'T Savourij Parijsch)

Nu op WijGelderland