HR

Monique Verber directeur Nederlands Watermuseum

Per 1 juli aangesteld

Monique Verber Nederlands Watermuseum

Arnhem,
Al 15 jaar werkt Monique Verber bij het Nederlands Watermuseum. Het museum kent ze dus van binnen en buiten en ook heeft ze inmiddels de nodige kennis over water opgedaan. Ze begon als coördinator Publieksdiensten, per 1 juli is ze aangesteld als directeur. Sinds begin vorig jaar was ze al waarnemend directeur, dus veel verandert er in haar ogen niet.

Aan de slag bij het Nederlands Watermuseum

Nadat ze een vacature in de krant zag staan was Monique meteen geïnteresseerd. Voor het sollicitatiegesprek had ze voor de oriëntatie nog wel even het museum bezocht, want ze wist nauwelijks wat van water. Na een goed gesprek met onder andere Jos van den Mosselaar (voormalig directeur), werd ze op de terugweg naar huis al gebeld met de vraag: “Wanneer kan je beginnen?”.

Aandacht voor de mensen

In haar rol als coördinator Publieksdiensten lag haar focus op het werken met vrijwilligers. “Het is belangrijk om je waardering te uiten naar de vrijwilligers, zonder hen kan het museum niet bestaan. Aandacht is daarin belangrijk: open staan voor vragen en tijd maken voor een kletspraatje.”

In december 2017 veranderde haar functie naar adjunct directeur, daarna waarnemend directeur en nu dus directeur. Tijd voor een kletspraatje wil ze altijd nog graag maken, vragen moet ze soms naar collega’s doorverwijzen. Dat ze nu als directeur is aangesteld ervaart ze als bevestiging van het bestuur, een uitgesproken vertrouwen.

Kijk naar de toekomst

Er liggen plannen klaar voor een vernieuwd museum; voor een groter waterbewustzijn en nog liever: gedragsverandering. Die boodschap moet de jeugd bereiken, precies de doelgroep van het museum. En dat moet volgens Monique door middel van inspiratie, nieuwsgierigheid prikkelen, experimenteren en niet met een streng opgestoken vinger. Ze vindt het wel spannend: “De plannen liggen klaar, draagvlak is er op verschillende vlakken, maar dat is nog geen realisatie.”

“We hebben te maken met een duidelijke boodschap: er moet iets gebeuren op het gebied van klimaat. Niet alleen wij, iedereen staat voor grote uitdagingen.” Monique ziet dat er naast veel uitdagingen ook veel oplossingen zijn. Die moeten worden samengebracht en dat kan alleen door de samenwerking aan te gaan. Daarom zijn de contacten met wetenschappers van verschillende universiteiten, project ‘All in the same boat’, samenwerkingsverband ‘Ons water’ en andere musea belangrijk. “Veranderen hoeft geen pijn te doen. Wij als museum moeten op zoek naar de juiste vorm voor de bezoeker: een leuke dag ervaren en gedragsverandering te weeg brengen.”

Vorig bericht Cultuurfonds Gelderland investeert in cultuur en natuur met €275.000
Volgend artikel Janssen de Jong Projectontwikkeling verwerft grondpositie in Ede

Nu op WijGelderland